Een autoverzekering is essentieel voor elke automobilist. Of je nu een gloednieuwe auto rijdt of een hippe tweedehands klassieker, voordat je in Nederland de weg op mag moet je eerst zorgen dat jouw auto goed is verzekerd. Maar hoe vind je een passende autoverzekering en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje, zoals het verschil tussen een WA-verzekering en een WA plus. Op die manier kun je met een veilig gevoel genieten van jouw auto.

Begin bij de basis

Het kiezen van de juiste verzekering begint bij de basisverzekering. Wanneer je een auto hebt aangeschaft en deze op jouw naam is gezet, is het om belangrijk de auto meteen te verzekeren. Je mag anders wettelijk gezien de weg niet op!  Een auto verzekeren doe je met een van de drie basisverzekeringen. Je kunt kiezen uit een WA-verzekering (een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering), een WA+ (beperkt casco) met een iets hogere dekking, of een nog hogere dekking met een allriskverzekering. 

In Nederland moet elke autobezitter minstens een standaard WA-verzekering moet hebben. Heb je die niet, dan mag je dus ook niet rijden. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd tegen schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden – deze verzekering is dus niet heel uitgebreid. Kijk goed naar jouw situatie, zoals bijvoorbeeld hoe oud jouw auto is, om te bepalen welke verzekering het beste bij je past.

De drie verzekeringen uitgelegd

  • De WA-verzekering is de meest simpele verzekering die elke autobezitter in Nederland verplicht is om te hebben. Een WA-verzekering dekt alleen schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden.
  • Met de WA+ (beperkt casco) krijg je een wat uitgebreidere dekking. Hiermee ben je niet alleen gedekt voor de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook voor schade die bijvoorbeeld tijdens een aanrijding ontstaat aan je eigen auto.
  • De allriskverzekering is de meest complete autoverzekering die je kunt kiezen. Met deze uitgebreide autoverzekering ben je zelfs gedekt voor schade die je zelf veroorzaakt jouw wagen – bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk ergens tegenaan rijdt. Heel handig! Ook kun je hiermee de nieuwwaarde vergoed krijgen tijdens het eerste tot en met het derde jaar. Deze verzekering wordt het meest gekozen voor nieuwe auto’s.

Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd goed door. Op die manier weet je exact wat er wordt vergoed en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Heb je het idee dat je een hogere dekking nodig hebt voor jouw wagen? Kijk dan eens naar een aanvullende autoverzekering, of laat je informeren door jouw verzekeraar.