De sleutel tot het leven op een budget is dat je je bewust bent van waar je je geld aan uitgeeft; dit bewustzijn zal het proces veel gemakkelijker maken. Als je je eenmaal bewust bent van waar je geld naartoe gaat, dan weet je op welke gebieden bezuinigd moet worden en hoeveel je elke maand moet sparen om je doelen te bereiken. Met deze doelen voor ogen wordt leven binnen je mogelijkheden gemakkelijker, omdat er minder verleidingen zijn die met hen wedijveren om aandacht en middelen.

Hieronder volgen vijf redenen waarom veel mensen het de moeite waard vinden:

1) Je zult meer geld beschikbaar hebben voor noodgevallen

Noodgevallen gebeuren, en als je niet voorbereid bent, kunnen ze een ravage aanrichten in je financiën. Als je met een budget leeft, zul je wat geld gespaard hebben speciaal voor noodgevallen. Op die manier hoef je in tijden van nood geen geld te lenen of schulden op je credit card te maken.

2) Je kredietwaardigheid zal verbeteren

Dit komt omdat je je saldi niet laat oplopen of je kaarten laat uitputten. Kredietbeoordelingen zijn belangrijk, vooral als je ooit een lening of hypotheek wilt afsluiten. Een van de manieren om je kredietwaardigheid te verbeteren is je saldi altijd laag te houden en ze nooit in het rood te laten oplopen.

3) Je voelt je beter over jezelf zonder impulsieve aankopen

Het is moeilijk om niet meegesleept te worden in het consumentisme dat ons elke dag omringt, maar dingen kopen die we niet nodig hebben maakt niet gelukkig. In feite kan het vaak het tegenovergestelde effect hebben – we voelen ons schuldig en gestrest als we beseffen dat we te veel geld hebben uitgegeven.

4) Minder spullen kopen betekent minder verbruik

Dit is natuurlijk goed voor zowel ons milieu als onze samenleving. Het kost veel grondstoffen om al de dingen die we kopen te produceren, en als we te veel kopen kan dat slecht zijn voor de planeet. Het is ook slecht voor onze economie als mensen geen geld meer hebben om uit te geven omdat ze te veel hebben uitgegeven aan onnodige dingen.

5) Mensen zijn gelukkiger zonder luxeartikelen

Het is aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze het zonder luxeartikelen als kabel-tv of mooie kleren stellen (hoewel toegegeven, er is geen garantie). Als we er eenmaal aan gewend zijn zonder bepaalde luxe te leven, merken we dat we ze toch niet echt nodig hebben. En als we geen geld meer uitgeven aan dingen die we niet nodig hebben, kunnen we dat geld gebruiken om te sparen voor de toekomst of te doneren aan liefdadigheid.

Dit zijn maar enkele van de voordelen van leven binnen je mogelijkheden. Probeer het eens – je zult misschien verbaasd zijn hoeveel je kunt besparen!