Ben je het ook zat om een fortuin uit te geven aan autoreparaties? Ben je een beetje gefrustreerd over de hoeveelheid tijd die het kost om je voertuig te laten onderhouden door een monteur? Zo ja, dan moet je beginnen met het eigenhandig uitvoeren van een aantal eenvoudige auto tune-ups.

In deze blogbijdrage bespreken we een paar eenvoudige taken die jezelf kunt uitvoeren om je auto soepel te laten lopen. Niet alleen zal dit je geld besparen op de lange termijn, maar het zal je ook tijd bespraren en helpen om die vervelende (en vaak kostbare) problemen te voorkomen. Dus waar wacht je nog op? Begin met sleutelen!

De voordelen van het uitvoeren van je eigen auto tune-ups

Ah, de afstelling van je auto. Een noodzakelijk kwaad om je auto op de weg te houden en een leuke manier om een middag te verknoeien als je niet technisch aangelegd bent. Maar behalve het voor de hand liggende voordeel dat je auto soepel blijft rijden, zijn er nog andere voordelen van zelf je auto afstellen.

Ten eerste is het een geweldige manier om je auto beter te leren kennen. Door onder de motorkap te kruipen en vertrouwd te raken met de verschillende onderdelen, ben je beter in staat om problemen te diagnosticeren als ze zich voordoen. En zelfs als je niet bijzonder in auto’s geïnteresseerd bent, geeft het toch voldoening om te weten dat je je eigen voertuig in goede staat kunt houden.

Plus, het kan je op de lange duur geld besparen. Ook al moet je vooraf in wat gereedschap investeren, na verloop van tijd zul je waarschijnlijk geld besparen door zelf je auto te laten bijstellen in plaats van hem naar een monteur te brengen. Dus als je auto de volgende keer aan een beurt toe is, stroop dan je mouwen op en ga aan de slag – je zult verbaasd zijn over wat je allemaal zelf kunt bereiken.

Social media is de sleutel tot succes

Het valt niet te ontkennen dat de sociale media onze manier van leven veranderd hebben. We kunnen nu met een druk op de knop in contact komen met vrienden en familie over de hele wereld. En dankzij platforms als YouTube hebben we ook toegang tot een schat aan informatie over zowat elk denkbaar onderwerp.

Als je op zoek bent naar duidelijke en nuttige handleidingen over eenvoudige auto-onderhoudsbeurten die je thuis kunt doen, is YouTube een prima plek om te beginnen. Je vindt er video’s over van alles, van het verversen van je olie tot het repareren van een lekke band. En het beste van alles is dat je deze informatie gratis kunt bekijken. Dus als je auto de volgende keer een beurt nodig heeft, bespaar jezelf dan wat geld en tijd door een van de vele nuttige video’s op YouTube te bekijken.

Het gereedschap

Dus, welk gereedschap moet je bij de hand hebben om zeker te zijn dat je op alles bent voorbereid?

Allereerst heb je een goede set dopsleutels nodig. Deze komen van pas bij allerlei klussen, van het verversen van je olie tot het vastdraaien van losse bouten.

Ten tweede heb je een goede krik en een paar kriksteunen nodig. Hiermee kun je je auto veilig optillen, zodat je eraan kunt werken.

Ten derde heb je een paar basis handgereedschappen nodig, zoals schroevendraaiers en tangen.

Tenslotte heb je een verzameling vloeistoffen en reinigingsmiddelen speciaal voor je auto nodig. Deze zullen helpen om alles schoon te houden en soepel te laten lopen.

Met deze relatief betaalbare gereedschappen bij de hand ben je voorbereid op zowat elke eenvoudige opknapbeurt die je auto nodig kan hebben.

Welke eenvoudige auto afstellingen kan ik thuis doen?

Nu we de voordelen van het afstellen van je auto besproken hebben, gaan we in op enkele specifieke dingen die je kunt doen om je auto soepel te laten lopen. Dit zijn allemaal relatief eenvoudige klusjes die niet veel tijd of geld kosten, maar die een groot verschil maken in hoe goed je auto loopt.

Dus nog even kort opsommend de drie meest voor de handliggende doe-het-zelf opknapklusjes:

Olie

Regelmatig je olie controleren en verversen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de levensduur van je motor te verlengen. Na verloop van tijd breekt olie af en wordt minder effectief in het smeren en koelen van je motor. Daardoor wordt de motor extra belast , wat tot voortijdige slijtage kan leiden. Door je oliepeil regelmatig te controleren en het te verversen als dat nodig is, kun je je motor nog vele jaren soepel laten lopen.

Banden

Een andere eenvoudige auto tune-up is het controleren van je bandenspanning en die zo nodig bijstellen. Dit is om twee redenen belangrijk: ten eerste zijn goed opgepompte banden veiliger en gaan ze langer mee; ten tweede verbeteren goed opgepompte banden de brandstofefficiëntie door de rolweerstand te verminderen. Om je bandenspanning te controleren, gebruik je een betrouwbare meter (je vindt er meestal een bij een benzinestation) en vergelijk je de aflezing met de aanbevelingen van de fabrikant. Als de druk te laag is, voeg dan lucht toe tot hij het juiste niveau bereikt heeft.

Filters

Zorg er ten slotte voor dat je de routine-onderhoudstaken zoals het vervangen van je luchtfilter en controleer je riemen uitvoert. Deze eenvoudige taken kunnen een groot verschil maken in hoe goed je auto loopt, en ze zijn meestal snel en gemakkelijk uit te voeren. Door goed voor je auto te zorgen kun je dure reparaties vermijden en hem nog vele jaren soepel laten rijden.

Tot slot

Dit zijn slecht een aantaal eenvoudige auto-onderhoudsbeurten die je thuis kunt doen om tijd en geld te besparen. Regelmatig onderhoud is de sleutel om je auto soepel te laten lopen, dus voeg deze taken zeker toe aan je gewone To Do lijstje. Je auto zal je er dankbaar voor zijn!

Bedankt voor het lezen en rij veilig!